'Tam ve Detaylı Kuran' ne demektir? (Emre Caner Can)

Dini pratikler konusu, gördüğümüz gibi insanların en çok çuvalladıkları konulardan birisi. Gerek geleneksel dindarlar için, gerekse Kur'an müslümanı geçinenler için hatta dinsizler için de bu böyle. Ben de çuvallamıştım zamanında...

Bu konudan yola çıkarak kendimce bir tespitte bulunmak ve seninle de bunu paylaşmak istiyorum. Aslında bu konunun, biraz düşünenler ve dikkat edenler için, Kur'an'ın ilahi kaynaktan geldiğini sezmeyi sağladığını düşünüyorum. Çünkü Allah'ın bu konudaki metodunun insan mantığından farklı olduğunu düşünüyorum. Eğer bu kitabı bir insan yazsaydı ve bu kitabın içine de bu kitap detaylıdır, ayrıntılıdır, yeterlidir diye ifadeler koysaydı; toplum bilsin bilmesin bence kesinlikle kitabın içine sabah namazı 2 rekattır, akşam namazı 3 rekattır diye yazardı. Yani kendince bu meseleyi garantiye almak isterdi. Bunun en büyük delili şudur ki bugün Kur'an'ın tam detaylı olduğuna inandığını söyleyenlerin çoğunun hatta başlangıçta hepsinin, Kur'an'da sabah namazı 2 rekattır, akşam 3 rekattır ifadelerini görmek istemeleri... Çünkü insan mantığı böyle işliyor. Halbuki biz Kur'an ayetlerini dikkatlice incelediğimizde ilahi metodun, ilahi öğretinin böyle olmadığını görüyoruz. Temelde mevcut üzerinden gidiliyor... Burada, Allah'ın sonsuz bilgisi ile bu pratiklerin tarih içinde nasıl seyrettiğini, seyredeceğini bildiğini; bu bilgisini ve hakimiyetini de bize sezdirdiğini düşünüyorum.

Dikkat edersek tek kaynak Kur'an diyenlerin önemli kısmı, bu kitap detaylı olduğuna göre burada akşam namazının 3 rekat olduğunun yazması gerekiyor diye düşünüyorlar. Geleneksel dindarlar da tıpa tıp aynı kafadalar. Onlar da yazılı kaynak arıyorlar... Şu farkla ki onlar Kur'an'ın detaylı olduğuna inanmadıkları için başka kitaplarla kendilerince bu eksiklikleri gideriyorlar. Ve komik bir şekilde namazı hadis okuyarak öğrendiklerini falan zannediyorlar. Senin de dediğin gibi bu iki kesim de bu noktada aynılar... Hatta dinsizler de bu noktada aynı kafadalar. Çünkü bence insan mantığı kabaca böyle işliyor. İlahi yöntem ise böyle değil.

Aslında bu insanlar doğal olarak insana uygun bir düşünce yapısına sahipler. Bu detayların yazması gerekir diye düşünüyorlar. Halbuki neyin ne olduğunu ve ne olacağını iliklerine kadar bilen Allah'ın, uygulamaları bize aktarma metodu bu değil... Bu kitabı Muhammed uydursaydı; bu kitap detaylıdır, yeterlidir diye de kitaba yazsaydı eğer, toplumun bilip bilmemesine bakmaksızın bu detayları kesinlikle kitaba yazardı diye düşünüyorum. Beşer kafasıyla olaya baktığı için. Insan mantığı bunu gerektirir.

Tabi kitapta yoksa bir detay demek ki o detay aslında yok diyenler olacaktır ama bu çürük bir görüş. Çünkü Kur'an'daki pek çok ayetten mevcutta belli detayların olduğu net olarak anlaşılıyor.

ÖZETLE: Burada Allah bize kitabın insan elinden çıkmadığını sezdiriyor diye düşünüyorum. Kendisinin sonsuz bilgisini ve hakimiyetini; samimi ve dikkatli olanlara fark ettiriyor diye düşünüyorum.

Emre Caner Can

Yorumlar